Fotoreizen

Ga mee op FotoReis

FotoCoach Hans organiseert samen met fotograaf John Middelkoop enkele keren per jaar een fotoreis naar een bestemming die politiek, historisch of landschappelijk interessant is. Er zijn al reizen gemaakt naar o.a. Belfast, Krakau, Istanbul, IJsland, La Mancha (Spanje) en Kiev/Tsjernobyl.

Hans neemt een schat aan ervaringen mee als reisfotograaf voor o.a. National Geographic Traveler, Nautique en HP de Tijd.

John is naast fotograaf, docent fotografie en bondsmentor bij de Nederlandse Fotobond.

Vijfdaagse fotoreis KIEV/TSJERNOBYL (Ukraïne)

Tsjernobyl 32 jaar geleden ontplofte kernreactor 4 van de kerncentrale in Tsjernobyl. Tsjernobyl ligt 100 km ten noorden van de hoofdstad Kiev (Oekraine). Deze ontploffing zorgde voor radioactieve neerslag over een groot deel van Europa (een gebied van 56,700 vierkante kilometer).

Voor de rest van de wereld is het gebied rondom Tsjernobyl, de exclusionzone, een gebied van 30 km rondom de centrale, een verlaten en vergeten stuk land, maar voor de mensen die er wonen (ja, er wonen hier echt mensen) is het nog altijd hun thuis. De overheid heeft in eerste instantie geprobeerd deze bewoners te verwijderen uit het gebied, maar door hun weerbarstige houding ging ze uiteindelijk overstag en nu krijgen de zogenaamde self-settlers zelfs een klein pensioen.
De self-settlers houden zelf kippen en varkens, plukken bessen en appels, verbouwen op eigen grond aardappelen en groente en vangen vis in de riviertjes en meren.
Kiev is de hoofdstad van Oekraïne en is gebouwd op heuvels met uitzicht op de rivier de Dnepr. Het is een bijzonder fraaie stad. Vooral in het oude gedeelte op de rechteroever zijn veel mooie kerken en overblijfselen van oude kastelen en forten.

Een must voor elke bezoeker is het Maidanplein (plein van de onafhankelijkheid), maar ook een bezoek aan het voormalige paleis van de gevluchte president Viktor Janoekovitsj van Oekraïne is een aanrader. Een kijkje in het Tsjernobyl museum is uiteraard ook de moeite waard.
NOORD-IERLAND

Noord-Ierland vormt met Engeland, Schotland en Wales één staat: het Verenigd Koninkrijk. Het is van deze vier gebieden het enige dat niet op het eiland Groot- Brittannië, maar op het eiland Ierland ligt.

Noord-Ierland kent eigen wetgeving, bankbiljetten en binnenlands bestuur, maar in de internationale betrekkingen speelt als soevereine staat alleen het Verenigd Koninkrijk een rol. Noord-Ierland is in zijn huidige vorm ontstaan in 1922, terwijl de rest van het eiland als Ierse Vrijstaat definitief buiten het Verenigd Koninkrijk kwam te staan.

Het roerige heden en verleden en de prachtige schoonheid van dit deel van het eiland leveren de inspiratie op voor onze reis.
Belfast Belfast is de hoofdstad van Noord-Ierland sinds de vestiging van Noord- Ierland in 1920. Het is ook lange tijd de frontlijn geweest waar katholieken en protestanten elkaar bevochten. De katholieken werden aangeduid als de republikeinen of nationalisten, de protestanten als loyalisten of unionisten.

De sporen van de Troubles, de strijd door de IRA zijn overal zichtbaar. Maar Belfast draagt ook de fysieke afdruk van de Titanic, het schip is door scheepsbouwers Harland&Wolff gebouwd.

En dan Londonderry, de county in het noordwesten. Befaamd om zijn rust en natuurschoon, vol met fascinerende monumenten.


IJSLAND

Voorjaar 2019

Vulkanen, fjorden, vissersdorpen, bizarre rotsformaties, ijsvelden en hete bronnen maken IJsland een land dat je niet snel zult vergeten.

We organiseren een 7-daagse reis in samenwerking met de op IJsland wonende fotografe Simone de Greef. We hebben ter plaatse ons eigen vervoer en logeren in uitstekende hotels met twee-persoonskamers, op basis van logies en ontbijt.

IJsland

Spanje

Zesdaagse fotoreis door La Mancha in de heilige week voor Pasen - Semana Santa. De streek La Mancha ligt iets ten zuiden van de hoofdstad Madrid. La Mancha kenmerkt zich door uitgestrekte vlaktes en is vooral bekend van het boek "Don Quichot" van de schrijver Miguel de Cervantes. Treedt in de voetsporen van deze romanticus langs witte windmolens en historische plaatsen die hij in zijn roman bezocht.

Een bijzondere dag van deze week staat in het teken van de Semana Santa: de Spaanse wijze om het paasfeest te vieren. De processies en de karakteristieke Nazarenos.

Ben je benieuwd naar eerdere resultaten of ervaringen van deelnemers?


Deze vind je HIER of bekijk....